Sebzeleri sağlıklı bir şekilde dondurmak için…..


Yaz geldi. Pazarlarda/manavlarda her türlü sebze bulunuyor. Fiyatları da kışa nazaran daha uygun. Şimdi taze taze aldığınız sebzeleri kışa hazırlama zamanı. Bu gün sizinle, bazı sebzeleri sağlıklı şekilde nasıl dondurabileceğiniz hakkında derlediğim bilgileri paylaşacağım. Ben dondurduğum her malzemeyi mutlaka etiketlerim. Etiketlere içeriği ve son kullanma tarihini yazarım. Mümkün olduğu kadar cam malzeme kullanmaya çalışırım.

Enginar

IMG_1888IMG_1889Ayıklanmış halde satın aldığınız enginarların sararmasını önlemek için limonlu suda bekletin. İlk önce kaynar suda 2 dakika bekletin sonra hemen buzlu suda 2 dakika bekletin. Suyunu akıttıktan sonra bir tepside tek tek dizerek 30 dakika  dondurun. Sonra torbalara doldurarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.

Barbunya

IMG_1883Barbunyayı ayıklayıp yıkayın. Kaynar suda 1 dakika tutun sonra hemen buzlu suda 1-2 dakika tutun. Suları süzüldükten sonra tepside tek kat olacak şekilde 30 dakika dondurun. . Sonra torbalara doldurarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.

Brokoli

Üstünde çiçeği olmayan ince saplı taze brokolileri seçin. Yıkayıp ayırın. Kaynar suda 5 dakika tutun sonra hemen buzlu suda 5 dakika tutun.Süzüldükten sonra bir tepsiye tek sira olarak dizin. Kokusunun dolaba sinmemesi için üzerini stretch ile kaplayın ve 30 dakika dondurun. Sonra torbalara doldurarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.

Lahana

Dış kabuklarını soyun. Kalanı parçalar ayırın veya ince ince kıyın ve yıkayın. İnce ince kıydı iseniz birbuçuk dakika, parçalara ayırdı iseniz 2 dakika kaynar suda bekletin sonra 1-2 dakika buzlu suda bekletin. İyice süzdükten sonra torbalara doldurun ve etiketleyerek dondurun. . 6 ay saklayabilirsiniz.

Ispanak

IMG_1890Ispanağı ayıklayın ve yıkayın. İlk önce bir dakika kaynar suda sonra bir daakika buzlu suda bekletin. İyice süzdükten sonra torbalara koyun ve dondurun. . 6 ay saklayabilirsiniz.

Patlıcan

IMG_1882Patlıcanı dilimleyin, üzerine tuz serperek 30 dakika bekletin. Üzerinde biriken suyu alarak yağda hafifçe kızartın. Soğumasını bekleyin. Kaba koyarak dondurun. 3 ay saklayabilirsiniz.

Biber

IMG_1878Biberleri bütün olarak veya tohumlarını çıkarıp dilimleyerek tek sıra halinde 30 dakika dondurun. Sonra torbalara koyarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.

Kabak

IMG_1885Soymadan 2.5 cm kalınlıkta dilimleyin. Tereyağında çok hafif kızartın. Soğuduktan sonra kaba koyarak dondurun. 3 ay saklayabilirsiniz.

Domates

IMG_1880Domatesleri yıkayıp bütün olarak yada ikiye veya dörde ayırın. Kurulayarak torbalara koyun ve dondurun. 6 ay saklayabilirsiniz. Domatesleri bir dakika kaynar suda bekletip soyun. tek sıra halinde 30 dakika dondurun. Sonra torbalara koyarak etiketleyebilirsiniz. 6 ay saklayabilirsiniz.

Domatesleri robottan geçirdikten sonra 5 dakika veya yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra kaplara, kapların üstünde hava yeri bırakacak şekilde doldurun ve dondurun. 6 ay saklayabilirsiniz.

Cevap bırakın