Sebzeleri sağlıklı bir şekilde dondurmak için…..
29/06/2013 Yorum bırakın
Yaz geldi. Pazarlarda/manavlarda her türlü sebze bulunuyor. Fiyatları da kışa nazaran daha uygun. Şimdi taze taze aldığınız sebzeleri kışa hazırlama zamanı. Bu gün sizinle, bazı sebzeleri sağlıklı şekilde nasıl dondurabileceğiniz hakkında derlediğim bilgileri paylaşacağım. Ben dondurduğum her malzemeyi mutlaka etiketlerim. Etiketlere içeriği ve son kullanma tarihini yazarım. Mümkün olduğu kadar cam malzeme kullanmaya çalışırım.
Enginar
Ayıklanmış halde satın aldığınız enginarların sararmasını önlemek için limonlu suda bekletin. İlk önce kaynar suda 2 dakika bekletin sonra hemen buzlu suda 2 dakika bekletin. Suyunu akıttıktan sonra bir tepside tek tek dizerek 30 dakika dondurun. Sonra torbalara doldurarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.
Barbunya
Barbunyayı ayıklayıp yıkayın. Kaynar suda 1 dakika tutun sonra hemen buzlu suda 1-2 dakika tutun. Suları süzüldükten sonra tepside tek kat olacak şekilde 30 dakika dondurun. . Sonra torbalara doldurarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.
Brokoli
Üstünde çiçeği olmayan ince saplı taze brokolileri seçin. Yıkayıp ayırın. Kaynar suda 5 dakika tutun sonra hemen buzlu suda 5 dakika tutun.Süzüldükten sonra bir tepsiye tek sira olarak dizin. Kokusunun dolaba sinmemesi için üzerini stretch ile kaplayın ve 30 dakika dondurun. Sonra torbalara doldurarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.
Lahana
Dış kabuklarını soyun. Kalanı parçalar ayırın veya ince ince kıyın ve yıkayın. İnce ince kıydı iseniz birbuçuk dakika, parçalara ayırdı iseniz 2 dakika kaynar suda bekletin sonra 1-2 dakika buzlu suda bekletin. İyice süzdükten sonra torbalara doldurun ve etiketleyerek dondurun. . 6 ay saklayabilirsiniz.
Ispanak
Ispanağı ayıklayın ve yıkayın. İlk önce bir dakika kaynar suda sonra bir daakika buzlu suda bekletin. İyice süzdükten sonra torbalara koyun ve dondurun. . 6 ay saklayabilirsiniz.
Patlıcan
Patlıcanı dilimleyin, üzerine tuz serperek 30 dakika bekletin. Üzerinde biriken suyu alarak yağda hafifçe kızartın. Soğumasını bekleyin. Kaba koyarak dondurun. 3 ay saklayabilirsiniz.
Biber
Biberleri bütün olarak veya tohumlarını çıkarıp dilimleyerek tek sıra halinde 30 dakika dondurun. Sonra torbalara koyarak etiketleyin. 6 ay saklayabilirsiniz.
Kabak
Soymadan 2.5 cm kalınlıkta dilimleyin. Tereyağında çok hafif kızartın. Soğuduktan sonra kaba koyarak dondurun. 3 ay saklayabilirsiniz.
Domates
Domatesleri yıkayıp bütün olarak yada ikiye veya dörde ayırın. Kurulayarak torbalara koyun ve dondurun. 6 ay saklayabilirsiniz. Domatesleri bir dakika kaynar suda bekletip soyun. tek sıra halinde 30 dakika dondurun. Sonra torbalara koyarak etiketleyebilirsiniz. 6 ay saklayabilirsiniz.
Domatesleri robottan geçirdikten sonra 5 dakika veya yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra kaplara, kapların üstünde hava yeri bırakacak şekilde doldurun ve dondurun. 6 ay saklayabilirsiniz.